Ben je volwassene en heb je ADHD of heb je een vermoeden van ADHD?
Voel je je soms alleen met bepaalde struggles, twijfels, gedachten?
Bij Bruis kan je terecht voor open, eerlijke, veilige gesprekken met een ervaringsdeskundige ADHD’er / Coach. Laat ons praten over chaos, vergeetachtigheid, verstrooidheid, vermoeidheid, emotie, stress, perfectionisme - maar ook over passie, ambitie, dromen en doelen.
Vind je het in je eentje moeilijk om te veranderen? Dan doen we het samen.
Hé, je mag bruisen!
FAQs
-
Wat is ADHD?
De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands “aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.” Niet iedereen is fan van die benaming, omdat mensen met ADHD eigenlijk geen tekort hebben aan aandacht, maar deze vooral (onderbewust) anders verdelen.
Executieve functies
ADHD wordt beschreven als een ontwikkelingsstoornis van de executieve functies in de hersenen.
Deze functies spelen een rol in het sturen van ons gedrag, helpen ons doelen bepalen, filteren afleidingen, plannen stapsgewijs onze handelingen, evalueren resultaten met aandacht voor mogelijke toekomstige gevolgen. Ze reguleren emoties, motivatie en alertheid, integreren ervaringen uit het verleden in verwachtingen en beslissingen voor de toekomst.
Welke zijn de 3 types van ADHD?
Er worden drie types van ADHD onderscheiden:
Primair hyperactief-impulsief type
Primair onoplettend type (voorheen ADD genoemd)
Gecombineerd type
Primair Hyperactief-Impulsief ADHD
Mensen met primair hyperactief-impulsief ADHD voelen zich "alsof ze aangedreven worden door een motor" met weinig impulscontrole. Enkele typerende symptomen zijn: veel praten, fysieke onrust, impulsiviteit en ongeduldigheid.
Primair Onoplettend ADHD (Vroeger ADD genoemd)
Mensen met het onoplettende subtype van ADHD ervaren vaak moeite met concentreren, taken afronden en instructies opvolgen. Ze worden snel afgeleid en zijn vergeetachtig. Typerend voelen ze zich vooral inwendig onrustig en onzeker.
Deskundigen geloven dat mensen met het onoplettende subtype van ADHD vaak niet gediagnosticeerd worden in de kindertijd, omdat ze de leeromgeving veel minder verstoren. (Maar kreeg je wel eens de opmerking dat je vaak droomde in de les?)
Primair Gecombineerd Type ADHD
Mensen met het gecombineerde type ADHD vertonen een mix van alle eerder genoemde symptomen.
Wat is ADHD niet?
ADHD is geen gedragsstoornis, geen mentale aandoening, en geen leerstoornis. ADHD is ook geen kinderziekte, studies wijzen aan dat ADHD een aangeboren stoornis is die blijft bestaan in het volwassen leven, al kan het wel zijn dat symptomen veranderen, verminderen of duidelijker worden, naarmate men ouder wordt.
-
Symptomen variëren van individu tot individu. Het kan zijn dat je enkele symptomen wel ervaart en andere niet of op een andere manier. Enkele typische symptomen zijn:
Lichamelijke onrust
Impulsiviteit
Tijdsblindheid
Gevoeligheid voor prikkels (geluid, geur, bepaalde kledij, aanraking)
Innerlijke onrust
Korte aandachtspanne, vooral voor taken die je niet leuk vindt
Uitstelgedrag
Moeite met taakinitiatie
Moeite met time management en prioriteren
Moeite met interpersoonlijke relaties
Moeite met onderdrukken van kwaadheid of frustratie
Emotionele ontregeling
Maar ook:
Creativiteit, “outside the box”-denken
Empathisch vermogen
Probleemoplossend vermogen
Doorzettingsvermogen
-
Weet je niet of je ADHD hebt, maar heb je wel een vermoeden of herken je je in enkele symptomen? Bij mij kan je sowieso terecht om belemmeringen die je ervaart, aan te pakken.
Voel je dat je nood hebt aan een diagnose maar weet je niet waar te beginnen? Ik kan je helpen kiezen voor de juiste hulpverlener. Voor een diagnose kan je terecht bij een psycholoog of een psychiater, voor medicatie kan je terecht bij een psychiater of een huisarts.
Ik weet dat het medische landschap niet altijd toegankelijk aanvoelt, misschien twijfel je zelfs of het sop de kool wel waard is. Heb je hierover vragen of wil je hierover praten? Geef me een seintje, ik help je graag verder.
-
Wat is ADHD-coaching?
Coaching helpt je je eigen noden beter te begrijpen, strategieën te ontwikkelen, doelen te stellen en plannen uit te voeren, om zo oude, ongewenste gedragspatronen te veranderen en nieuwe, positievere patronen te creëren. Als coach begeleid ik je zonder te oordelen, moedig ik je aan, daag ik je uit, bied ik een veilige plek waar zelfzorg op de eerste plaats komt. Als ADHD-coach help ik je jouw symptomen beter te begrijpen, zodat je anticiperende strategieën kan ontwikkelen én succesvol uitvoeren. Je leert verandering zelf te initiëren, een skill die je ook na je coaching-traject op alle gebieden in je leven kan toepassen.
Hoe verloopt zo’n traject?
We starten met een intake-gesprek om een goed begrip te krijgen van de belemmeringen die je ervaart en jouw doelen.
In de volgende sessies gaan we praktisch aan de slag met gepersonaliseerde acties. Doorheen het proces vieren we successen en evalueren we momenten van terugval – verandering verloopt zelden lineair en kost tijd. Je kunt rekenen op mij als jouw coach, adviseur, gids, aanmoediger, sparringpartner – waar jij nood aan hebt.
We sluiten af met een synthesegesprek waarin we terugkijken op de weg die je al aflegde, de successen vieren, lessen definiëren en vooruitkijken naar de volgende stappen.
Het tarief bedraagt €75/uur.
Loopbaan / ADHD?
Je kan bij mij ook terecht voor een hybride traject waarin we ADHD-coaching en loopbaancoaching combineren. ADHD heeft impact op ons volledige leven, dus logischerwijze ook op onze loopbaan. De gesprekken loopbaancoaching kunnen in dat geval ook, indien je in aanmerking komt, betaald worden met loopbaancheques. Zie "Loopbaancoaching" voor meer informatie.
-
Twijfel je nog of (ADHD-)coaching iets voor jou is?
Of heb je vooral vragen over ADHD en een eventueel diagnoseproces?
Natuurlijk kan je ook starten met een gesprek. Je beslist zelf of je nadien graag een coachingtraject bij Bruis opstart.